STĂRILE INTENSE – cronică pe blogul Dimineti tarzi

OANA CĂTĂLINA NINU a debutat editorial în 2005 cu volumul Mandala la Editura Vinea. În anul 2018 publică la Editura Casa de Pariuri Literare volumul cu titlu Stările intense.

Stările intense sunt mișcare, apăsare, acțiune. „Dăm părul pe spate; corpurile noastre se întind; te strâng cu părul; pumnii strânși; rotulele se lipesc; a umple; a lovi; ne desfacem”.

  Cuvântul are o textură grea,  alunecoasă, violentă și vine în contrast cu tușa fină a imaginilor care permit redarea minuțioasă a detaliilor din spatele aparențelor ființei umane ,,schelăria putredă din piept”.

 Așa cum în Las Meninas, Diego Velázquez prin accente roșii conduce ochiul în zigzag, prin firul violenței pe care Oana Cătălina Ninu îl poartă în poezia sa ne face să trăim acest „zigzag interior”.

 Stările intense vorbesc despre grădina emoțiilor. După ce se deschide lumea interioară a cărții ni se dezvăluie o lume colorată și coagulată de tema prezentă și-n primul volum, Mandala, „durerea ne face mai frumoși”.”

   În primul volum apare întrebarea: Ce este viața? În Stările intense poeta răspunde acestei întrebări într-un mod indirect ,,nu aștepți decât să treacă/ viața noastră o uriașă floare de cactus japonez” . Această comparație a vieții cu floarea de cactus poate denota fie faptul că omul și-o trăiește de cele mai multe ori fără a fi conștient de fragilitatea ei și trece prin ea fără a-i oferi o mai mare atenție, fie face referire la această neîncetată trudă de a ne apăra de tot ce ne încojoară prin spinii pe care îi brodăm la exterior.

Citește continuarea pe: stările intense ? (diminetitarzi.blogspot.com)