Despre mine

Oana NINU

Oana Cătălina Ninu (pseudonim pentru Oana-Cătălina Ninulescu) s-a născut pe 2 mai 1985 (Mangalia) şi a absolvit Facultatea de Litere a Universității din Bucureşti (2008). Master în Studii literare românești (Facultatea de Litere, 2010) şi în Literatură franceză – abordări antropologice (Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, 2010) în cadrul Universității din Bucureşti.

A debutat cu volumul Mandala (Editura Vinea, 2005; ediția a doua în 2021 la Casa de pariuri literare, ediție sonoră).

În 2009 a apărut în format underground carnetul de poezie stările intense (xerox distribuit gratuit), în colecția Biblioteca de poezie coordonată de un cristian.

Al doilea volum de poezie, stările intense, a apărut în 2018 la editura Casa de pariuri literare (ediția a doua, cu audiobook, a apărut la aceeași editură în 2022).

Înainte de debutul editorial, a obținut numeroase premii literare, printre care și Premiul I la Festivalul de Poezie „Prometheus“, organizat de Fundaţia Anonimul în colaborare cu revista România literară (2004).

Carieră

Mandala

În 2005, volumul de debut Mandala a fost o apariție controversată și foarte comentată în presa culturală a vremii, obținând și cele mai importante premii de poezie:

• Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu – OPERA PRIMA

• Premiul Iustin Panţa pentru debut

• Premiul de debut în poezie al filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România

• Premiul de debut al Colocviilor Revistei Tomis.

Prezentă în antologiile: Generaţia 2000 (Pontica, 2004), Nasturi în lanul de porumb (Brumar, 2008), Poate ne vedem (Mirador, 2010), Veus Paralleles 9. Dels Carpats a la Serra d`Alcoi: Vuit poetes (Institucio de les Lletres Catalanes, Barcelona, 2011), Deranj (Nigredo, 2011), Un secol de poezie română scrisă de femei, volumul I (Cartier, 2019).

A participat la scrierea celui mai rapid roman din lume – Moș Crăciun & Co (Editura Art, 2012) A colaborat cu texte literare, cronică de carte și articole la numeroase publicații literare, printre care: Observator cultural, România literară, Pana mea, Cultura, Tomis, Cuvântul, Viața românească etc. Poeziile sale au fost traduse în franceză, engleză, cehă, catalană.

Materiale video